Ο κινηματογράφος, δυναμικότερα και μαζικότερα από κάθε άλλη μορφή τέχνης, μπορεί να «γεωγραφήσει». Στα κινηματογραφικά έργα ο χώρος απογράφεται και περιγράφεται άλλοτε διακριτικά και υποβλητικά, άλλοτε σαν συμπρωταγωνιστής και σε μερικές περιπτώσεις ως κυρίαρχη οντότητα. Κατ’αυτή την έννοια η έβδομη τέχνη είναι και σε μεγάλο βαθμό «πολεογραφική».
Στα αξιοπερίεργα και αξιοθέατα που θαύμασαν στις αρχές του αιώνα οι πρώτοι θαμώνες των σκοτεινών αιθουσών, –μαζί με τους ελέφαντες, τις ερήμους, κάποιες προσωπικότητες των «επικαίρων» και άλλα παρόμοια– συμπεριλαμβάνονται το δίχως άλλο και γνώριμες πια γιγάντιες σιλουέτες που συνδέονται άμεσα με αυτό που ονομάζουμε πόλη. Ο Πύργος του Άιφελ, το Μπιγκ Μπεν, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ, κατατάσσονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές. Ας μην ξεχνάμε ότι το αστικό ντεκόρ βρέθηκε στημένο, έτοιμο, να υποδεχθεί τις πρώτες μηχανές λήψεως. Η πόλη -στη φάση μάλιστα του βωβού κινηματογράφου που η λήψη δεν επηρεαζόταν από τους θορύβους-
ήταν ένας άμισθος σκηνογράφος...
![]()
Βέβαια, η σιλουέτα, ή καλύτερα, το περίγραμμα και –ακόμα περισσότερο– η ακριβής περιγραφή αυτών των χαρακτηριστικών του αστικού χώρου, μαζί με πολλά άλλα στοιχεία του χώρου γενικότερα, δόθηκαν στον κινηματογράφο όχι με τις συνηθισμένες εμπορικές ταινίες αλλά με τα ειδικευμένα φιλμ τεκμηρίωσης, τα ντοκιμαντέρ.
Ωστόσο ο συνηθισμένος εμπορικός κινηματογράφος καθώς και η τηλεοπτική εκδοχή μεταφοράς της πραγματικότητας που επακολούθησε συμπεριλαμβάνουν πάντα στα υλικά εκφραστικά μέσα τους την πόλη. Σαν εικόνα και ντεκόρ, σαν φαντασμαγορία και ζωή αλλά και σαν απλή ευκαιρία παράστασης του «έξω». Με τις διαστάσεις, βέβαια, που αποκτά αυτή η απεικόνιση του αστικού εξωτερικού τοπίου, ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία του ανθρώπινου στοιχείου.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η χρήση του κινηματογράφου για συμπλήρωση των σχολικών δραστηριοτήτων ή ως συμπλήρωμά της διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων δεν είναι κάτι το απίθανο. Οι στόχοι της προσέγγισης που θα κάνει το σχολείο στην κινηματογραφική πολεογραφία, μέσα από το μάθημα της γεωγραφίας, μπορεί να είναι πολύπλευροι. Μπορούμε να έχουμε τρία διαφορετικά αντικείμενα επικέντρωσης της ενέργειάς μας. Πρώτα-πρώτα είναι η ίδια η γεωγραφία και ο εμπλουτισμός της με καλλιτεχνικό εποπτικό υλικό. Έπειτα, αντιμετωπίζουμε την κινηματογραφική καλλιέργεια του μαθητή, όπως αυτή μπορεί να προκύψει μέσα από την αναστροφή του με την κινηματογραφική κριτική και ανάλυση. Και, τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθεί η γενικότερη ανθρωπιστική αξία της κινηματογραφικής τέχνης και των επιμέρους πραγματώσεών της.
Πιο αναλυτικά και υπό μορφή παραδειγμάτων που δεν εξαντλούν το ζήτημα βλέπουμε ως στόχους της σχολικής-γεωγραφικής προσέγγισης στην κινηματογραφική πολεογραφία τους εξής:
- Δημιουργία ή ενίσχυση της επαφής σχολείου-κινηματογράφου.
- Ενίσχυση της εργαλειακής (δηλ. της τεχνικά αξιοποιήσιμης) πλευράς της κινηματογραφικής πληροφορίας.
- Καλλιέργεια γνωστικών προϋποθέσεων (και όχι μόνο συναισθηματικών) για επαφή του θεατή με τον κινηματογράφο.
- Παροχή στοιχείων περιγραφικής πολεογραφικής σημειολογίας και ταξινόμησης (κέντρο, δευτερεύοντα κέντρα, αστικός εξοπλισμός, κλπ.).
- Παροχή στοιχείων πολεογραφικής σημειολογίας βασισμένης στις πολυάριθμες δυαδικές αντιθέσεις (ψηλό/χαμηλό, στενό/ευρύ, ανοιχτό/περιφραγμένο κ.λπ.).
- Παροχή στοιχείων γλωσσικής σημειολογίας με αναγνώριση και επισήμανση γλωσσών και αλφαβήτων.
- Παροχή στοιχείων γλωσσικής σημειολογίας με παρατήρηση πινακίδων, επιγραφών, τοιχογραφημάτων
και οδωνυμίων.
[Στην αφίσα του Μανχάταν του Γούντι ‘Αλλεν παρατηρούμε μια ευρηματική σύνδεση των μορφών των ουρανοξυστών με τα γράμματα του τίτλου. Το αποτέλεσμα είναι μια τοπογραφική σύνοψη του Μανχάταν. Πολλές ταινίες προσφέρονται για βαθύτερες γλωσσικές σημειολογικές παρατηρήσεις και αναλύσεις.]
![]()
Δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να ταξινομήσουμε τους παραπάνω στόχους αφού τους βλέπουμε ως ένα διδακτικο-εκπαιδευτικό συνεχές που έχει αφετηρία το σχολικό γεωγραφικό μάθημα και τέρμα τη βιωματική μαθητεία. Θα μπορούσαμε συνεπώς να συμπεριλάβουμε όλους τους στόχους σε μια πολύσημη γενική διατύπωση:
ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Πολύ σπάνια τα «εξωτερικά» θεωρούνται ως στοιχείο ιδιαίτερης αξίας σε μια ταινία, ανεξάρτητα από το μύθο της και τους ηθοποιούς της. Πολύ λίγες αφίσες αναπαριστούν την πόλη για την οποία γίνεται λόγος στην ταινία. Η Μητρόπολη και Τα φώτα της πόλης αποτελούν ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις, όχι όμως και η Καζαμπλάνκα. Ακόμα πιο σπάνια θα δούμε κινηματογραφικές κριτικές και φιλμογραφικές καταλογογραφήσεις να βασίζονται στα πολεογραφικά στοιχεία που προσφέρουν οι ταινίες. Από τα σύγχρονα πληροφορικοποιημένα μέσα αναζήτησης κινηματογραφικής πληροφορίας (π.χ. CD-ROM) ο Corel All Movie Guide με 90.000 εγγραφές δεν περιέχει ιδιαίτερα πεδία αναζήτησης ή λέξεις-κλειδιά με βάση την πόλη. Η Cinemania προχωρά ως ένα βαθμό κάνοντας ταξινομήσεις με τέσσερα «πολεοκεντρικά» πεδία αναζήτησης: Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φραντσίσκο και «αστικοί εφιάλτες». Στο τέταρτο αυτό πεδίο βρίσκουμε ταξινομημένη και τη Μητρόπολη (1926, Φριτς Λανγκ) που αποτελεί αφετηρία για κάθε αναφορά στην κινηματογραφημένη πόλη. Στο πλαίσιο του Διαδικτύου (Internet) υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της Internet Movie Database που μας δίνει τις πόλεις στις οποίες γυρίστηκε μια ταινία ή τις ταινίες που γυρίστηκαν σε μια πόλη.
Ανεξάρτητα από τα τεκμηριωτικά μέσα που έχουμε για να επισημάνουμε την παρουσία της πόλης σε ένα κινηματογραφικό έργο και να εξάρουμε αυτή την ευκαιρία, οι τίτλοι των ταινιών παρέχουν σχετικές ενδείξεις. Πολλά κινηματογραφικά έργα περιέχουν στον τίτλο τους τη λέξη «πόλη», ακόμα και αν η αναφορά είναι συμβολική. Ας θυμηθούμε μερικά (σε παρένθεση η χρονολογία παραγωγής και ο σκηνοθέτης):
![]() |
Τα φώτα της πόλης (1931, Τσάρλι Τσάπλιν)
Η μικρή μας πόλη (1940, Σαμ Γουντ)
Η γυμνή πόλη (1948, Ζυλ Ντασέν)
Μαγική πόλη (1954, Νίκος Κούνδουρος)
Βρόμικη πόλη (1972, Τζον Χιούστον)
Η Αλίκη στις πόλεις (1974, Βιμ Βέντερς).
Πολλές άλλες ταινίες ονομάζονται από τις ίδιες τις πόλεις που περιγράφουν. Εκεί όπου ζουν οι ήρωές τους. (Πραγματικοί ή φανταστικοί – όσο και μερικές πόλεις άλλωστε...):
Καζαμπλάνκα (1943, Μαξ Στάινερ)
Αλφαβίλ (1965, Ζαν Λικ Γκοντάρ)
Αβάνα (1990, Σίντνεϊ Πόλακ)
Φιλαδέλφεια (1993, Τζόναθαν Ντέμι).
Πολλοί τίτλοι μας εξηγούν για ποιο λόγο μιλούν για την πόλη, αν βέβαια η αναφορά δεν γίνεται απλά για να διεγείρει το ενδιαφέρον μας με τον τρόπο αυτό:
Ο δράκος του Ντύσελντορφ (1931, Φριτς Λανγκ)
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945, Ρομπέρτο Ροσελίνι)
Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (1951, Βιντσέτε Μινέλι)
Θαύμα στο Μιλάνο (1951, Βιτόριο ντε Σίκα)
Χιροσίμα, Αγάπη μου (1959, Αλέν Ρενέ)
Η δίκη της Νυρεμβέργης (1961, Στάνλεϊ Κράμερ)
Οι ομπρέλες του Χερβούργου (1964, Ζακ Ντεμί)
Θάνατος στη Βενετία (1971, Λουκίνο Βισκόντι)
Νάσβιλ, η πόλη των εκπλήξεων (1975, Ρόμπερτ ‘Αλτμαν).
'Αγρυπνος στο Σιάτλ (1993, Νόρα 'Εφρον).
Τέλος, πολλές άλλες ταινίες εξειδικεύουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον τίτλο τους αναφέροντας μόνο μια περιοχή της πόλης ή ένα χαρακτηριστικό της:
Στις όχθες του Σηκουάνα (1947, Ανρί Κλουζό)
Συνοικία τ’όνειρο (1961, Αλέκος Αλεξανδράκης)
Γουέστ Σάιντ Στόρι (1961, Ρόμπερτ Γουάιζ-Τζέρομ Ρόμπινς)
Τοπ Καπί (1964, Ζυλ Ντασέν)
Τσάϊνα Τάουν (1974, Ρόμαν Πολάνσκι)
Μανχάταν (1979, Γούντι Άλλεν).
![]() |
Είτε, όμως, οι πόλεις μνημονεύονται στους κινηματογραφικούς τίτλους είτε όχι, η περιγραφή της πόλης μα και πιο πολύ των ηρώων της ταινίας γίνεται πολύ συχνά, χωρίς να υπάρχει καμιά ιδιαίτερη αναφορά στον τίτλο. Και πρόκειται φυσικά για τη συντριπτική πλειονότητα των ταινιών:
Το πλήθος (1928, Κιγκ Βίντορ)
The Fountainhead (1949, Κιγκ Βίντορ)
Ο τρίτος άνθρωπος (1949, Κάρολ Ριντ)
Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968, Νόρμαν Τζιούισον)
Οι αδιάφθοροι (1987, Μπράιαν ντε Πάλμα)
Κάνε το σωστό (1989, Σπάικ Λι)
Κάντιμαν (1992, Μπέρναρντ Ρόουζ)
Σέβεν (1995, Ντέιβιντ Φίντσερ).
ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ
Το ντοκιμαντέρ έχει τη δυνατότητα να επιμείνει ιδιαίτερα σε στοιχεία δομής-«ανατομίας» της πόλης, χρησιμοποιώντας ειδικές λήψεις και διαγράμματα. Μπορεί ακόμα να προσεγγίσει και τη λειτουργία-«φυσιολογία» της σε όσο μεγάλο βαθμό το επιθυμούν οι συντελεστές της κάνοντας χρήση, επιπλέον, και της ανιμασιόν. Αντίθετα, η κοινή, μη ειδικά τεκμηριωτική ταινία, μπορεί να παρουσιάσει κάποια στοιχεία της δομής της πόλης μόνο μέσα από τη λειτουργία της στην οποία μετέχουν οι ήρωες της ταινίας. Είναι σαν να μελετούμε τη δομή ενός οργάνου του ανθρώπινου σώματος, ας πούμε της καρδιάς, μέσα από τις περιπέτειες (!) ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Αναμφισβήτητα θα μάθουμε πολλά πράγματα, αλλά –οπωσδήποτε– μέσα από την οπτική του αιμοσφαιρίου. Εξάλλου, μ’αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να δούμε την πόλη ως «πόλη των ανθρώπων» που, πέρα από κάθε κτιριολογική και πολεοδομική προσέγγιση, αποτελεί ένα ζητούμενο για τη διδασκαλία της γεωγραφίας ως ανθρωπογεωγραφίας.
Ωστόσο ένα πλήθος από θεμελιώδη παιδαγωγικά ερωτήματα είναι δύσκολο να βρουν ενιαία και μοναδική απάντηση: Σε ποιο βαθμό ο τόσο σημαντικός για την αφήγηση μιας ιστορίας ρόλος ενός αστικού τοπίου μπορεί να χρησιμεύσει ως διδακτικό υλικό; Ποιες από τις εκδοχές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του θεατή αποτελούν ένα σημαντικό γνωστικό στοιχείο; Πόσο πιστό είναι το πορτρέτο μιας πόλης στη μεγάλη οθόνη;
Γενικά, για να έχει κάποια παιδαγωγική πολεογραφική αξία η ταινία θα πρέπει να αναζητηθούν σ’αυτή μερικά ελάχιστα
στοιχεία. Τέτοια είναι:
![]() |
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα πράγματα αυτά πιο κάτω.
![]() |
![]() |
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Η διδακτική αξιοποίηση της εμπορικής κινηματογραφικής ταινίας μέσα στα πλαίσια μαθήματος του για την πόλη αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα παιδαγωγικού και πρακτικού προβληματισμού.
![]() |
Άμεσες δυσκολίες είναι οι εξής:
![]() |
ΠΗΓΕΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
![]() |
Georges Sadoul, Η ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου, (Μτφ. Αντώνης Μοσχοβάκης), Εκδ. Φέξη, Αθήνα , 1960.
Henri Agel, Ο κινηματογράφος, Εκδ. Φέξη, Αθήνα, 1965
Cinemania (19)97, CD-ROM, έκδ. Microsoft
Η μαγεία του σινεμά, CD-ROM, έκδ. EXODUS-COMPUPRESS
The Budget Guide to Washington D.C., Harvard Student Agencies, 1992
All-Movie Guide, CR-ROM, έκδ. COREL
Το κινηματογραφικό ταξίδι μας, ΤΟ ΒΗΜΑ, 25.1.1998
Bernard Lamizet et Pascal Sanson, Les langages de la ville, Ed. Parentheses,1997
John Baeder, Sign Language, Street Signs as Folk Art, Harry N.Abrams, 1996
Sylvie Rollet, Enseigner la litterature avec le cinema, Nathan, 1996
David B. Clarke (Edited by: ), The Cinematic City, Routledge, 1997
This page hosted by
Get your own Free Home Page