Η ΓΥΜΝΗ ΠΟΛΗ


Πρόκειται για ένα κλασικού τύπου αστυνομικό έργο ("film noir"), όπου παρακολουθούμε τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος και την αναζήτηση ενός ενόχου, που την έχουν αναλάβει ένας αστυνομικός προϊστάμενος και ο βοηθός του. Η αναζήτηση γίνεται στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε δολοφονημένη μια γυναίκα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ζυλ Ντασέν εκμεταλλεύεται την αστυνομική αναζήτηση για να μας παρουσιάσει, σε διάφορες περιπτώσεις και με πολλές προσεγγίσεις, εικόνες της ζωής στη Νέα Υόρκη. Η "εικονογράφηση" είναι αρκετά πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Εξάλλου, η ντοκυμαντερίστικη πρόθεση αναγγέλλεται στην αρχή της ταινίας.

Σε πολλά εσωτερικά πλάνα υπάρχουν παράθυρα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τη ζωή στην πόλη. Η επαφή με τους υπόπτους γίνεται σε διάφορα σημεία, που μας προσφέρουν απόψεις της πόλης. Ακόμα και στην κορυφή ενός κατασκευαζόμενου ουρανοξύστη. Οι αστυνομικοί ανεβαίνουν με το ανοιχτό αναβατόριο (ασανσέρ των ανεγειρόμενων κτιρίων), οπότε έχουμε την ευκαιρία να δούμε και μ'αυτή την οπτική γωνία την πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ταινία έχει γυριστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος σε φυσικές τοποθεσίες (on location), σε μια εποχή κατά την οποία το Χόλυγουντ έκανε κατάχρηση σκηνογραφικών και φαντασμαγορικών αναπαραστάσεων σε όλες τις περιπτώσεις ταινιών πέρα βέβαια από τις μουσικοχορευτικές, τις ιστορικές και τα γουέστερν.

Εκτός από τις γενικές απόψεις της πόλης, τα κινηματογραφημένα σημεία είναι:

Η τελευταία σκηνή στη Williamsburg Bridge έχει καταπληκτική τεχνική. Εξάλλου η γέφυρα αυτή, με ύψος 35 ορόφων, αποτελεί μια κατασκευαστική ανάμνηση της εποχής του Πύργου του 'Αιφελ. (Πρωτότυπος τίτλος: The Naked City, έτος παραγωγής 1948)

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page