ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ (THE FOUNTAIHEAD)


Η ταινία (σκηνοθέτης King Vidor, 1949) αναλύει σαν ειδική μονογραφία --αλλά με υπερβολικό τόνο-- την προβληματική των αρχιτεκτονικών πολεοδομικών επεμβάσεων και τη σχέση των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων με τις επεμβάσεις αυτές. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ayn Rand και έχει ίσως επηρεαστεί από τη ζωή και το έργο του αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright.

Στην ταινία θίγονται μερικά ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας που σχετίζονται κυρίως με τη δράση και τη στάση των αρχιτεκτόνων που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της όψης του αμερικανικού χώρου. Συζητιούνται θέματα όπως η σημασία των υλικών, η λειτουργική αποστολή των ανεγειρομένων κτιρίων, ο μοντερνισμός ως αρχιτεκτονική έκφραση, και άλλα.

Το κεντρικό ζήτημα πάντως παραμένει -όπως και στο βιβλίο της Ayn Rand- το κατά πόσο το δημιουργικό έργο του ανεξάρτητου ελεύθερου επαγγελματία αρχιτέκτονα μπορεί να αντιπαρατεθεί στη σύλληψη και τα αποτελέσματα που οφείλονται στη συλλογική προσπάθεια και στη συνεργασία περισσοτέρων ανθρώπων. Στην αντιπαράθεση του ενός, του ξεχωριστού, του πρωτουργού απέναντι στους πολλούς, τους μέσους και τη συλλογικότητα του μέσου όρου, η ταινία παίρνει τη θέση του ατόμου.

Με την ερμηνεία του ηθοποιού Γκάρυ Κούπερ έχουμε μια σχεδόν ανθρωπομορφική παράσταση της λιτότητας της μοντέρνας γραμμής που υπεστήριζε ο ήρωας της ταινίας αρχιτέκτονας Χάουαρντ Ρόαρκ. Ο ήρωάς μας ήταν μέχρις υπερβολής υπέρμαχος της μοντέρνας γραμμής αλλά και της ανόθευτης επιβολής των απόψεών του. Σε σημείο μάλιστα που να αρνείται οποιαδήποτε κερδοφόρα αρχιτεκτονική συνεργασία και να οδηγηθεί ακόμα και στην ανατίναξη με δυναμίτη μιας από τις νεόχτιστες πολυκατοικίες ενός προγράμματος λαϊκής στέγης στην ανέγερση της οποίας δεν τηρήθηκε το αρχικά μοντέρνο σχέδιό του.

Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις για τις ατομικιστικές θέσεις που εκφράζονται απόλυτα και μεγαλομανιακά στην ταινία, και που αποτελούν μέρος της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας της Ayn Rand, το ενδιαφέρον της ταινίας είναι αναμφισβήτητο όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών επεμβάσεων.

Η Νέα Υόρκη, που επί ένα αιώνα τώρα αποτελεί χώρο εκδήλωσης τέτοιων επεμβάσεων, γίνεται το πιο φυσικό ντεκόρ για την εξέλιξη της υπόθεσης της ταινίας, που τελειώνει με το θριαμβευτή αρχιτέκτονα στην κορυφή του υπό ανέγερση «ψηλότερου κτιρίου του κόσμου». Ενός ακόμα...

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page