model

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ CAFE ΧΑΡΤΕΣ

ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ


ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η παρούσα εργασία που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος «Εκπαίδευση και Διδακτική της Γεωγραφίας» έχει στόχο την αναζήτηση και τον εντοπισμό ανθρωπογεωγραφικού υλικου και τη διδακτική αξιοποίηση του. Στις σελίδες που ακολουθούν γίνεται αναφορά στο καφε-μπαρ Χάρτες που το όνομα του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφερον για το γεωγράφο και τον καθηγητή της γεωγραφίας.

Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕ «ΧΑΡΤΕΣ»

Τα Εξάρχεια είναι κεντρική συνοικία στο Δήμο Αθηναίων και βρίσκονται στους δυτικούς πρόποδες του λόφου Στρέφη. Η περιοχή των Εξαρχείων κατοικήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως προέκταση της κατεξοχήν φοιτητικής συνοικίας Νεάπολης και διατήρησε επί αρκετές δεκαετίες το φοιτητικό της χαρακτήρα.

Στα Εξάρχεια υπάρχουν αρκετά φροντιστήρια, εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις, μικρές βιοτεχνίες, καταστήματα και πολυάριθμα καφέ και μπαράκια. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αναβαθμίζεται και λόγω της γειτνίασης της με το κέντρο, τις πανεπιστημιακές σχολές και το Πολυτεχνείο προσελκύει κυρίως άτομα νεανικών ηλικιών.

Μολονότι είναι συνοικία διαμονής σε προνομιούχα θέση κοντά στο κέντρο, εντούτοις, πολλοί δρόμοι της διατηρούν κατά τμήματα την παραδοσιακή τους όψη ενώ αρκετά από τα παλαιά της κτίσματα έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα.

Άλλωστε και το κτίριο όπου στεγάζεται το καφέ Χάρτες -χτισμένο το 1917 και προοριζόμενο για χάνι- είναι νεοκλασσικό, και έχει κριθεί διατηρητέο.

«ΧΑΡΤΕΣ»

Οι « Χάρτες» δημιουργήθηκαν το 1997 και σύμφωνα με το Θανάση Καριάμη είναι αφιερωμένοι στα ταξίδια. Υποστηρίζει ότι επέλεξε αυτό το όνομα διότι προδιαθέτει θετικά. Ο ίδιος έχει ταξιδέψει πολύ. Έξάλλου το όνομα Χάρτες παραπέμπει στα ταξίδια που πραγματοποιούνται είτε στην πραγματικότητα είτε με τη φαντασία.

Ο χάρτης, κατεξοχήν γεωγραφικό εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ με μία άλλη έννοια : για να προσελκύσει.

Από τα πρώτα σχέδια χαραγμένα σε βράχους ως την εποχή του χαλκού και τα επίπλαστα διαστήματα των σημερινών υπολογιστών, ο πρώτος χάρτης διατηρεί το όνειρο του μικροκόσμου προσφερόμενο στις φαντασιώσεις της απόλυτης εξουσίας ή στις ονειρικές παρεκκλίσεις των φανταστικών ταξιδιών. Είναι το εργαλείο της ποιητικής του χώρου, που φαντάζεται τον κόσμο έτσι όπως θα μπορούσε να είναι, υποταγμένος στη γεωμετρία ή στους άπειρους ελιγμούς ενός άδηλου γραφισμού (Christian Jacob, 1992).

Ο γεωγραφικός χάρτης αποτελεί μία αναμφισβήτητη και παγκόσμια διδακτική σταθερά (Ρέντζος, 1994). Γι’αυτο και το συγκεκριμένο καφέ έχει διδακτικό ενδιαφέρον. Οι χάρτες, τα γεωγραφικά περιοδικά, οι άτλαντες, τα αντικείμενα από διάφορα μέρη του κόσμου, το ίδιο το όνομα του, προσελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη-θαμώνα και έχουν παρόμοια χρησιμότητα με αυτή ενός δασκάλου. Ο δάσκαλος χρησιμοποιεί τους χάρτες σαν εννοιολογικό εργαλείο για την εξήγηση του μαθήματος. Έτσι και στην περίπτωση αυτή οι θαμώνες χρησιμοποιούν τους χάρτες σαν εργαλείο για να «ταξιδέψουν».

Το περιβάλλον διαφέρει και ξεχωρίζει. Άλλωστε το καφέ είναι στημένο πολύ καλαίσθητα. Ρολόγια τοίχου-γλυπτά με την ώρα από διάφορα μέρη του κόσμου, βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια, τραπέζια από κάποιο παλιό καφενείο της Νάουσας, μουσική από διάφορα μέρη της γης. Ακόμη και η «πινακίδα» πάνω από την πόρτα δεν είναι συνηθισμένη. Πρόκειται για ένα καράβι (χριστουγεννιάτικο από τη Χίο).

Στις βιβλιοθήκες υπάρχουν τα περισσότερα τεύχη του National Geographic, διάφορα οικολογικά περιοδικά, άτλαντες, τουριστικοί οδηγοί και σε ειδικές εσοχές χάρτες από πολλές περιοχές του κόσμου. Σε ράφια, προσεχτικά τοποθετημένα μικροαντικείμενα από τα ταξίδια του ιδιοκτήτη. Το καφέ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ο κόσμος συχνά ξεφυλλίζει τα βιβλία και τα περιοδικά και αντιδρά θετικά στην ιδέα των χαρτών .

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι μερικοί έγιναν θαμώνες εξαιτίας της παρουσίας των χαρτών , ο Θανάσης απαντά ότι κατά κάποιον τρόπο έτσι επιλέγει τους πελάτες του .

Στους τοίχους δεν υπάρχουν κρεμασμένοι χάρτες ίσως γιατί όπως γράφει και ο Β. Πανταζής (1989) στο βιβλίο του «Χάρτες και ιδεολογίες» ο ίδιος ο χάρτης του τοίχου, έστω και έαν δεν απεικονίζει τέρατα και θαυμάτα είναι ένας αθόρυβος μάγος και θαυματοποιός που χωρίς να έχει δική του ζωντανή συνείδηση είναι σε θέση να εκμαυλίσει την δική μας.

Το καφέ «Χάρτες» θα ανακαινισθεί. Οι ιδέες πολλές: Βιβλιοθήκη με συρτάρια από γυαλί (κάθε συρτάρι θα αντιστοιχεί σε κάποιο μέρος του κόσμου). Ακόμη και η τουαλέτα θα αλλάξει : Ο καθρέφτης που θα καλύπτει σχεδόν όλο τον τοίχο θα μετατρέπεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφανο γυαλί και πίσω από αυτόν θα υπάρχουν εκθέματα νέων καλλιτεχνών και χάρτες...

’Οταν τα περισσότερα στενάκια της Αθήνας αποκτήσουν ξανά τις αρετές του παλιού καφενείου (μαζί με το σύγχρονο know how) – όπως οι Χάρτες– τότε και η πόλη θα βρει τις «μετά-τις-μόδες» ισορροπίες της (Αθηνόραμα, 1997).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ

Στις 19 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε οικολογικό παζάρι από το καφέ χάρτες με τη συμμετοχη 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (μεταξύ Εμμ. Μπενάκη και Ζωοδόχου Πήγής) και περιλάμβανε εικαστικά δρώμενα, ακροβατικά και πολύ μουσική. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία από τις 11 το πρωϊ έως το βράδυ να συνδυάσουν τη διασκέδαση με τη βόλτα στα κιόσκια των βιοκαλλιεργητών που διέθεταν τα προϊόντα τους.

Στις 16:00 οργανώθηκε σε ανάμνηση του Εnrico Rastelli, του μεγαλύτερου ζογκλέρ του 20ου αιώνα, το «Μεγάλο πέταγμα». Το νούμερο αυτό που πραγματοποιήσε ομάδα ζογκλερ από την Αθήνα γινεται την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Οι οικολογικές οργανώσεις που συμμετείχαν είναι οι εξής:

Το οικολογικό παζάρι θα γίνει θεσμός και θα διοργανώνεται στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου κάθε δυο μήνες περίπου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Jacob Christian, L’empire des cartes, editions Albin Michel S.A, Paris, 1992
 • Εγκυκλοπαίδεια Γεωγραφική Πάπυρος- Larousse
 • Πανταζής Β., Χάρτες και ιδεολογίες, εκδ. Κάλβος, Αθήνα, 1989
 • Ρέντζος Ι., Πρακτικά Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας, Ο Χάρτης στο σχολείο: Λειτουργία και υπολειτουργία, 24-25 Νοεμβρίου 1994
 • Wood Dennis, The power of maps, The Guilford Press, New York, 1992

  ΠΗΓΕΣ

 • Το μεγάλο πέταγμα, Ελευθεροτυπία, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 1998
 • Παζάρι βιοκαλλιεργητών στη Βαλτετσίου, Τα Νέα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 1998
 • Χάρτες, μετά τη μόδα, Αθηνόραμα, Νοέμβριος 1997
  [GEANDER'S HOME PAGE] |
  [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


  Geander's pages are hosted by GeoCities Get your own Free Home Page