From Pittsburgh to Atlanta

ΔΥΟ ΞΕΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΗ

Της Μαρίας Μαχαιρίδου


[Στίξτε εδώ για να δείτε την εκφώνηση της άσκησης αξιολόγησης των πόλεων]

Πρόκειται για μια μαύρη εργάτρια που ζει με το παιδί της στην πόλη του Pittsburgh της πολιτείας της Πενσιλβανίας εδώ και τέσσερα χρόνια. Η γυναίκα είναι μια ανύπαντρη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το παίδι της. και ονομάζεται Μαρία. Οι συνθήκες ζωής αυτής και του παιδιού της είναι πολύ δύσκολες. Περισσότερο που πρέπει να δίνει μία μάχη καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα και για τους δύο.

Εργάζεται πολλές ώρες κάθε μέρα και το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό. Το παιδί της χρειάζεται να πηγαίνει σε κάποιο παιδικό σταθμό τις ώρες που αυτή λείπει. Δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να πάει σε κάποιο δημόσιο παιδικό σταθμό γι’ αυτό αναγκάζεται να το στέλνει σε ιδιωτικό που σημαίνει δαπάνη αρκετών χρημάτων.

Το ζήτημα της στέγασης είναι ένα άλλο πρόβλημα που την απασχολεί καθώς δεν έχει δικό της σπίτι και αναγκάζεται να ενοικιάζει κάποιο άθλιο διαμέρισμα το οποίο μάλιστα και ακριβοπληρώνει. Επειδή πολλές φορές βρίσκεται σε οικονομικά δύσκολη θέση για αρκετούς μήνες χρειάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και μαζί με το παιδί ξεκινάει για να βρει ένα καινούργιο μέρος όπου θα εγκατασταθούν για το επόμενο διάστημα.

Για να πάει στη δουλειά της η γυναίκα παίρνει δύο διαφορετικά λεωφορεία και συχνά χρειάζεται να διανύσει πολλά μέτρα όταν για παράδειγμα χάσει ένα από τα δύο λεωφορεία λόγω αυξημένου ωραρίου. Οι συνθήκες απασχόλησης είναι εξίσου δύσκολες. Δυστυχώς η γυναίκα αυτή δεν είχε την τύχη να λάβει μία φροντισμένη ανατροφή γι’ αυτό οι γραμματικές της γνώσεις είναι λιγοστές κι έτσι δεν μπορεί να βρει μία μόνιμη δουλειά. Αναγκάζεται λοιπόν να απασχολείται μερικώς σε διάφορες εργασίες, κυρίως σε βιοτεχνίες και εργοστάσια, παίρνοντας για αμοιβή ένα πενιχρό μισθό. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα δημιουργεί προβλήματα στον εργασιακό της χώρο. Συχνά οι συνάδελφοί της την αντιμετωπίζουν ως ένα κατώτερο άνθρωπο που δεν είναι ίσος με αυτούς.

Μια ανύπαντρη μητέρα συχνά βρίσκεται σε δύσκολη θέση όταν δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα τα οποία είναι πρώτα και κύρια οικονομικής φύσεως. Πέρα απ’ αυτό όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει. Ένας απ’ αυτούς είναι η βία και η εγκληματικότητα. Στην περίπτωση αυτή ο ρόλος της γυναίκας είναι διπλός. Πρώτα πρέπει να προστατέψει το παιδί της κι έπειτα τον ίδιο της τον εαυτό. Η κοινωνία όμως επιφυλάσσει καθημερινά πολλαπλούς κινδύνους και είναι δύσκολο για ένα άνθρωπο να τους αντιμετωπίσει μόνος όταν μάλιστα απ’ αυτόν εξαρτώνται και άλλοι. Έτσι λοιπόν τα διάφορα μπαρ και γενικά τα κέντρα διασκέδασης έξω από τα οποία κυκλοφορούν πολλοί μεθυσμένοι είναι ένας κίνδυνος γι’ αυτήν και το παιδί της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ληστείες είναι ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος για μια γυναίκα και ένα παιδί που ζουν μόνοι και δεν διαθέτουν τη φυσική δύναμη για να αντιμετωπίσουν ένα επίδοξο ληστή. Επίσης οι διάφορες συμμορίες που παραμονεύουν σε κάθε στενό, σε κάθε γωνία με τις κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες δεν είναι ένας μικρότερος κίνδυνος γι’ αυτήν και το παιδί της.

Επειδή η γυναίκα αυτή δεν έχει μια μόνιμη δουλειά, δεν μπορεί να έχει και ασφάλιση που σημαίνει φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη γιατί έχει ένα μικρό παιδί και όπως όλα τα παιδιά χρειάζεται συχνά την επίσκεψη σε κάποιο γιατρό είτε λόγω διάφορων ιώσεων είτε λόγω διάφορων εμβολίων που πρέπει να κάνει σ’ αυτή την ηλικία.

Η οικονομική δυσχέρεια είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για τη στοιχειώδη διασκέδαση. Δεν μπορεί να προσφέρει στο παιδί της ούτε καν τη χαρά του λούνα παρκ. Όσο για τον εαυτό της η διασκέδαση είναι εξίσου ανύπαρκτη. Έχοντας απορροφηθεί στη δουλειά και τα προβλήματά της δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ούτε ένα φίλο για να μοιραστεί μαζί του κάποια πράγματα ή έστω να πάει κάποια φορά στο σινεμά.

Οι κλιματολογικές συνθήκες ανταποκρίνονται πλήρως στην όλη κατάσταση. Το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα υπάρχουν χιόνια και ο καιρός είναι γενικά άστατος. Αυτό έχει βέβαια κάποιες οικονομικές επιπτώσεις καθώς χρειάζονται μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση και ρουχισμό.

Όλες αυτές οι αιτίες φέρνουν την ηρωίδα της ιστορίας στην απόφαση να μετακομίσει σε άλλη πόλη. Μία πόλη στην οποία σκέφτεται ότι θα μπορούσε να αρχίσει μια καινούργια ζωή είναι η Ατλάντα. Πιστεύει ότι εκεί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για ένα νέο ξεκίνημα καθώς είναι μία φανταχτερή πόλη. Ακόμη, το κλίμα είναι θερμότερο, οι άνθρωποι δεν είναι προκατειλημμένοι ενάντια στους μαύρους και όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Με τη χρήση του προγράμματος Qbasic και τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με 45 ερωτήσεις αναδείχτηκαν τα κυριότερα συμφέροντα και επιμέρους ενδιαφέροντα του νοικοκυριού και βαθμολογήθηκαν αυτόματα οι παράγοντες διαβίωσης ανάλογα με όσα προέχουν για τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Είναι ειρωνεία ότι το Πίτσμπουργκ στο οποίο μένουν και η Ατλάντα στην οποία θέλουν να μετακομίσουν κατατάσσονται τόσο κοντά (11η και 13η προτίμηση) και μάλιστα το Πίτσμπουργκ είναι λίγο πιο ψηλά! Θα ξαναρχίσουν, αλήθεια, μια ίδια νέα ζωή;...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση
του ερωτηματολογίου

Factors

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση του προγράμματος

ΠΟΛΕΙΣ ............................. ΚΑΤΑΤΑΞΗ


 Johnson City-Kingsp.-Bristol, TN, VA 01
 Louisville, KY ..................... 02
 Raleigh-Durham-Chapel Hill, NC ..... 03
 Knoxville, TN ...................... 04
 Indianapolis, IN ................... 05
 Cincinnati, OH ..................... 06
 Lexington, KY ...................... 07
 Greensboro-Winston/Salem-High Pt,NC. 08
 Greenville-Spartanburg-Anderson,SC . 09
 Fort Wayne, IN ..................... 10
 Pittsburgh, PA ..................... 11

 Nashville, TN ...................... 12
 Atlanta, GA ........................ 13

 Philadelphia, PA ................... 14
 Portland, OR ....................... 16
 Seattle-Bellevue-Everett, WA ....... 17
 Salt Lake City-Ogden, UT ........... 18
 Washington, DC-MD-VA-WV ............ 19
 Richmond-Petersburg, VA ............ 10
 Scranton-Wilkes/Barre-Hazleton, PA.. 20

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


Geander's pages are hosted by GeoCities Get your own Free Home Page