From Tulsa, OK to Cincinnati, OH

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ

Της Βασιλικής Γεωργιάδου


[Στίξτε εδώ για να δείτε την εκφώνηση της άσκησης αξιολόγησης των πόλεων]

Βρισκόμαστε σε μια πόλη του κέντρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σ’ αυτήν την πόλη ζει εδώ και δεκαεννέα χρόνια μια τετραμελής οικογένεια. Ο πατέρας σαράντα έξι χρονών είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε μια εταιρεία η οποία εισάγει από την Ασία χειροποίητα χαλιά. Η μητέρα σαράντα έξι χρονών κι αυτή είναι καθηγήτρια αγγλικών σε ένα δημόσιο σχολείο που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη συνοικία της πόλης. Και τα δυο παιδιά είναι μαθητές του λυκείου. Η κόρη είναι δεκαοχτώ χρονών και σε λίγους μήνες θα τελειώσει το σχολείο. Η προετοιμασία για το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς. Θέλει να σπουδάσει ψυχολογία. Ο γιος είναι δεκαέξι χρονών και πηγαίνει στην πρώτη λυκείου. Χρειάζεται ακόμα δυο χρόνια για να τελειώσει το σχολείο, αλλά ετοιμάζεται κι αυτός για το πανεπιστήμιο. Σε αντίθεση με την αδερφή του θέλει να ακολουθήσει πρακτική κατεύθυνση. Σκέφτεται να γίνει φυσικός και μάλιστα θέλει να ασχοληθεί με τη φυσική στο διάστημα.

Η οικογένεια μένει σε ένας άνετο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Τα δυο παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και αυτό το γεγονός έχει συντελέσει στο να πολύ αγαπημένα. Η οικονομική κατάσταση είναι σχετικά καλή. Όνειρο όλων είναι να φύγουν από το σπίτι, το οποίο νοικιάζουν, και να πάνε σε ένα καινούριο, σε μια πιο ήσυχη γειτονιά και όχι τόσο κοντά στο κέντρο. Το πρόβλημα εδώ και δεκαεννέα χρόνια είναι η εικοσιτετράωρη κίνηση, αφού η πολυκατοικία είναι πάνω σ’ ένα από τους πιο μεγάλους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης και φυσικά το νέφος που δημιουργείται από τα πολλά αυτοκίνητα. Και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας όμως έχουν συνηθίσει πλέον και δεν τους ενοχλεί και τόσο πολύ. Άλλωστε τα παιδιά όταν ήταν μικρά τις ώρες που οι γονείς τους δούλευαν έμεναν με τους γονείς της μητέρας τους σε μια ήσυχη και όμορφη συνοικία που είχε πολύ κοντά πάρκο και παιδική χαρά. Ακόμη και οι γονείς όταν είχαν ελεύθερο χρόνο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα τα πήγαιναν βόλτα στο ζωολογικό κήπο, σε μεγάλα πάρκα, σε φίλους.

Τα χρόνια πέρασαν και αυτή η κατάσταση άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει. Τα παιδιά μεγάλωσαν και οι γονείς συνέχιζαν να δουλεύουν συνέχεια για να μην τους λείπει τίποτα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην οικογένεια επικρατεί μια αναστάτωση και ένα νέο γεγονός έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά. Οι λόγοι είναι τρεις. Ο πρώτος είναι λόγος υγείας. Ο παππούς από τη μεριά του μπαμπά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο δεύτερος είναι η κόρη που φυσικά θέλουν όλοι να περάσει στο πανεπιστήμιο. Ο τρίτος είναι και ο κυριότερος. Προτάθηκε στον πατέρα η θέση του διευθυντή στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Αυτό όμως σημαίνει πως η οικογένεια θα πρέπει να μετακομίσει σε μια μεγαλύτερη πόλη, μακριά από αυτήν που ζούνε τώρα. Τα ανταλλάγματα όμως είναι πολύ ικανοποιητικά. Ο μισθός του πατέρα θα διπλασιασθεί και προσφέρεται από την εταιρεία μια μονοκατοικία κι ένα αυτοκίνητο. Πολλά προβλήματα λύνονται έτσι. Το ενοίκιο η ξεκούραση της μητέρας, το πανεπιστήμιο της κόρης. Από την άλλη δημιουργούνται προβλήματα. Ο παππούς καταρχήν που πρέπει σε λίγο να μπει στο νοσοκομείο για εξετάσεις και ίσως για εγχείρηση. Η γιαγιά, της μητέρας η μαμά είναι πια ολομόναχη αφού εδώ και δυο χρόνια έχει πεθάνει ο σύζυγός της. Τα παιδιά δεν θέλουν να αφήσουν τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους και να πάνε σ’ ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον στο οποίο θα είναι άγνωστοι. Ευτυχώς η διορία που έχει δοθεί στον πατέρα συμπίπτει με την λήξη της σχολικής χρονιάς οπότε η οικογένεια θα συζητήσει ξανά αυτό το θέμα όταν θα τελειώσουν τα σχολεία. Τότε θα πάρει και την τελική απόφαση.

Ύστερα από 45 ερωτήσεις αξιολογήθηκαν με ειδικό πρόγραμμα οι παράγοντες διαβίωσης και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση
του ερωτηματολογίου

Factors

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση του προγράμματος

  ΠΟΛΕΙΣ ........................ ΚΑΤΑΤΑΞΗ


  Cleveland-Lorain-Elyria, OH .... 01
  Pittsburgh, PA ................. 02
  Cincinnati, OH ................. 03

  Raleigh-Durham-Chapel Hill, ΝΑ . 04
  Boston, MA ..................... 05
  Philadelphia, PA................ 06
  Washington,DC-MD-VA-WV ......... 07
  Salt Lake City-Ogden, UT........ 08
  Indianapolis, IN ............... 09
  Seattle-Bellevue-Everett, WA ... 10
  Baltimore, MD .................. 11
  Oklahoma City, OK .............. 12
  Chicago, IL..................... 13
  Milwaukee-Waukesha, WI.......... 14
  Minneapolis-St.Paul, MN ........ 15
  St. Louis, MO-IL ............... 16
  San Francisco, CA .............. 17
  Denver, CO...................... 18
  Syracuse, NY ....................19
  Louisville, KY ..................20

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


Geander's pages are hosted by GeoCities Get your own Free Home Page