ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΑ:
Γιάννης Ρέντζος ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΤΙΞΤΕ ΕΔΩ (click!) ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΕ PDF ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (PROJECT) TOΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η πόλη αποτελείται από ανθρώπους ενώ η χώρα είναι κυρίως «έδαφος» ή χαρτογραφικό περίγραμμα, για να μην πούμε «εθνική ιδεολογία». Η πόλη είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και, μάλιστα, της ίδιας της Ιστορίας.

Είναι φανερό λοιπόν πως η απουσία της συστηματικής διδασκαλίας της πόλης με ζητήματα από τη θεωρία της συγκρότησής της και παραδείγματα από την εξέλιξη των πολυάριθμων πόλεων του κόσμου και την αντίληψη των ελληνικών πόλεων, αποτελεί ένα καταφανές παιδαγωγικό έλλειμμα. Και μάλιστα έχει μια βαθύτερη ενδοεθνική γεωπολιτική σημασία που πρέπει να αναζητηθεί. Η Γεωγραφία μαζί με την Ιστορία, καθώς και η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση αυτής της εκπαιδευτικής ασυμμετρίας υπηρετώντας τη διεπιστημονική-διαθεματική θεμελίωση της «πολεογραφίας».

Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή μιας πορείας έρευνας και εφαρμογής νέων ιδεών για τη διδασκαλία της πόλης στο Πανεπιστήμιο και τη γενική εκπαίδευση και προτείνει ένα διεπιστημονικό και διαθεματικό δρόμο προς την πόλη και τη διδασκαλία της μέσα από τις επισημάνσεις για την κρίση της ελληνικής πόλης. Ο συγγραφέας επεξεργάστηκε τα ζητήματα που εκθέτει στο βιβλίο κατά την πολυετή διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και προτείνει διδακτικές προσεγγίσεις πολλών ελληνικών και ξένων πόλεων μέσα από την κριτική της ελληνικής πόλης. Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει βοήθημα για τις ερευνητικές εργασίες - project της Α' Γενικού Λυκείου - Γενικής Παιδείας.

Σελίδες 414 - έγχρωμη έκδοση - ISBN 978-960-9439-01-5

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οδός Αργοναυτών και Φιλελλήνων – 382 21 ΒΟΛΟΣ
Τηλ. 24210 74777 - Fax 24210 74777 <


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει και το βιβλίο Ανθρωπογεωγραφίες της πόλης. Βλ. εδώ μια βιβλιοκριτική παρουσίαση.

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 2007 Ioannis Rentzos All rights reserved.