ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΕΣ ΦΥΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΡΕΝΤΖΟΥ

Ένας γιατρός θεραπεύει τη ζωγραφική


Ο Γιάννης Χ. Ρέντζος γεννήθηκε στην Πρέβεζα αλλά έφυγε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου σπούδασε γιατρός.

Ειδικεύθηκε αναισθησιολόγος και χρημάτισε διευθυντής στην πανεπιστημιακή κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε κρατικό νοσοκομείο του Κόβεντρυ (Αγγλία) και στο ΕΣΥ.

Είχε ιδιαίτερη επίδοση στο ελεύθερο σχέδιο και δεν πρόδωσε την κλίση του αυτή όταν αργότερα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, ούτε ποτέ είδε σαν «ομηρία» την σχέση του με τις υπαρκτές φυσικές, ανθρώπινες και τεχνικές μορφές. Το αγαπημένο υλικό αποτύπωσης είναι γι' αυτόν το ελαιόχρωμα.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Πρέβεζα και ερασιτεχνών ζωγράφων γιατρών στην Αθήνα. Μένει τώρα στην Αγγλία με τη γυναίκα του, όπου ζει εργαζόμενος και ο γιος του.

Στο χολ του σπιτιού του ζωγράφου

Ο Γιάννης Ρέντζος έχει αδυναμία στον πίνακα που ακολουθεί. Ένα χέρι που δίνει ένα μήλο. Ίσως από εκεί άρχισαν όλα. Κακά και καλά...

Το χέρι που δίνει το μήλο (Η απόπειρα)

Ο Ζωγράφος ασκήθηκε ιδιαίτερα στις νεκρές φύσεις. Υπήρξαν γι' αυτόν ευκαιρίες καλλιέργειας και διεύρυνσης του θεματολογίου του.

Νεκρή φύση με τριαντάφυλλα - 1

Νεκρή φύση με τριαντάφυλλα - 2

Μαζί με τις νεκρές φύσεις με λουλούδια, και οι νεκρές φύσεις με καρπούς υπήρξαν γι' αυτόν μια ευχάριστη ασχολία βελτίωσης του δουλέματος των χρωμάτων

Νεκρή φύση με ρόδια σε φρουτιέρα

Νεκρή φύση με μήλα, ρόδι και σύκα

Νεκρή φύση με μπουκάλι κρασιού

Τα τοπία πόλης ("πολεογραφίες"), πολλών αναλογιών και διαστάσεων, απετέλεσαν για το Γιάννη Ρέντζο ένα σημαντικό πεδίο αναπαράστασης. Η αθηναϊκή ακρόπολη καθώς και πολλές πρεβεζάνικες γωνιές ήταν γι' αυτόν μια πολυετής ασχολία.

Ακρόπολη και Παρθενώνας

Για την πρεβεζάνικη σκηνή που ακολουθεί λέει:

"Νομίζω πως έκανα ένα πολύ σπουδαίο πράγμα, που απεικόνισα και απαθανάτισα αυτό το κομμάτι της Πρέβεζας. Θυμόμουνα, όταν το ζωγράφιζα, το δάσκαλό μου Ηλία Βασιλά, τον πρεβεζάνο φιλόλογο, και αν έπρεπε να το γράψω όπως ήταν στη βάρκα ΠOΛΕΙΤΕ ή σωστά ΠΩΛΕΙΤΑΙ"

Από το πρεβεζάνικο μικρολίμανο

Μια σημαντική πολεογραφία είναι για το Γιάννη Χ. Ρέντζο και το «Τυπογραφείο σε κυβιστική προβολή». Τι εννοεί;

"Δεν ήθελα" λέει "να συμπιέσω την ταμπέλα και τη βιτρίνα στη φυσική τους προοπτική. Δεν θα φαινόταν τίποτα. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω μια κυβιστική ανάταξη, όπως οι παλιοί κυβιστές, και να φέρω αυτά τα πράγματα κάθετα μπροστά στο θεατή. Το κατάφερα; Ο θεατής θα με κρίνει. Και θάπρεπε να κάνω το ίδιο και για το κουρείο του Τιμολέοντα. Με άλλη ευκαιρία".

Τυπογραφείο σε κυβιστική προβολή

Ο Γιάννης Χ. Ρέντζος έχει εντάξει από τη νεαρή του ηλικία στα κοινωνικά και γενικότερα ενδιαφέροντά του την Αρχαία Αθήνα και συχνά αναφέρεται σε στιγμές και ώρες της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως η αθηναϊκή ακρόπολη που είδαμε πιο πάνω αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις πίνακά του 72x94 εκατοστά.

Το χάραμα της ημέρας που ο Σωκράτης πήρε το κώνειο αποτελεί γι' αυτόν μια σημαντική ιδέα. Δεν ξέρει αν την έχει αποδώσει όπως έπρεπε στον πίνακα "Στο κελί του φιλοσόφου". Ξέρει όμως πως δεν του πάει να κάνει χρήση εντονότερων ή φωτεινότερων χρωμάτων για εκείνη τη σκοτεινή ιστορική στιγμή.

Στο κελί του φιλοσόφου

O Γιάννης X. Ρέντζος κάνει τώρα τα προσχέδια για να αποδώσει την ιστορική στιγμή της άφιξης στο λιμάνι της Πρέβεζας του Λόρδου Βύρωνα. Μελετάει μερικές μορφές, πρόσωπα, ενδυμασίες που θα μπορούν να αποδίδουν καλύτερα τους Πρεβεζάνους εκείνης της εποχής. Ποιοι θα βρίσκονταν τότε στο υποτυπώδες λιμάνι της πόλης; Θα υπήρχαν καθόλου γυναίκες; Θα υπήρχαν φιλοπερίεργοι; Λέει:

"Έχω ζήσει χρόνια στην Αγγλία. Έχω φιλοξενηθεί στη χώρα αυτή. Το εννοώ. Θέλω να κάνω σαν Πρεβεζάνος μια μικρή ανταπόδοση. Γιατί να ξεχνάμε την Ιστορία; Η στιγμή της άφιξης του Λόρδου Βύρωνα στην πόλη μας, όπου πρωτοπάτησε το πόδι στην Ελλάδα, ίσως να είναι το ίδιο σημαντική για τη χώρα μας, όσο και η Ναυμαχία του Ακτίου για τον κόσμο μας. Και ο Δήμος μας θα μπορούσε να το θυμηθεί αυτό, έστω και για τουριστικούς λόγους..."

Καλή δουλειά Γιάννη.

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 2011Ioannis Rentzos All rights reserved.


Click here for an English version of this text