Η Μέριλ Στριπ και o Κλιντ 'Ηστγουντ.
Στο βάθος μια από τις σκεπαστές γέφυρες της Κομητείας Μάντισον.

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΙΣΟΝ

Κινηματογραφική περιγραφή του χώρου και κέντρωση


Το κινηματογραφικό αυτό έργο σκηνοθέτησε ο γνωστός από ταινίες δράσεως ηθοποιός Κλιντ 'Ηστγουντ (1955) με βάση το αισθηματικό μυθιστόρημα «The Bridges of Madison County» του Robert James Waller. (Η Κομητεία Μάντισον είναι μια νομαρχιακή περιφέρεια της Πολιτείας της Αϊόβα).

Αν το έργο είναι ενδιαφέρον από γεωγραφική πλευρά αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους που τους εκθέτουμε πιο κάτω.

Η τεκμηρίωση πάνω στις ενδιαφέρουσες αυτές κατασκευές, τις γέφυρες, αποτελεί από μόνη της ένα στοιχείο που προσελκύει όποιον ασχολείται με τη γεωγραφία και τη φωτογραφική ή κινηματογραφική απεικόνιση της γεωγραφικής πληροφορίας.

Το ενδιαφέρον κινείται όμως ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι ήρωας του έργου είναι φωτογράφος που ετοιμάζει μια δουλειά σχετική με τις στεγασμένες γέφυρες της περιοχής του Winterset, Iowa και που πρόκειται να παραδώσει στο περιοδικό National Geographic. 'Εχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα πρόσωπο που, κατά κάποιο τρόπο, προσωποποιεί όλους τους φωτογράφους που τόσα χρόνια μας παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο περιοδικό-θεσμό για την παγκόσμια γεωγραφική - φωτογραφική τεκμηρίωση.

Μας δίνεται ωστόσο εδώ η ευκαιρία να δούμε το ζήτημα και από μια άλλη πλευρά. Αυτή ξεφεύγει από το χώρο του μύθου, στον οποίο ανήκει το μυθιστόρημα που αποτέλεσε βάση του σεναρίου της ταινίας αλλά και η ίδια η κινηματογραφική μεταφορά του και εισορμά στον πραγματικό γεωγραφικό χώρο.

'Οπως διαβάζουμε στο περιοδικό The Economist, τον Οκτώβριο του 1995, που έγινε το 26ο ετήσιο Φεστιβάλ των Σκεπαστών Γεφύρων στο Winterset, περίμεναν 120.000 επισκέπτες, δηλαδή διπλάσιους από όσους έρχονταν μέχρι τότε. 'Ηδη από το προηγούμενο έτος είχαν ανοίξει 15 καινούρια καταστήματα τουριστικών ειδών βασισμένων στο φιλμ. Κάθε τι που μπορούσε να αξιοποιηθεί στην πόλη και να συσχετιστεί με την ταινία, το μύθο της, τους πρωταγωνιστές της και το γύρισμά της έχει ήδη προβληθεί κατάλληλα.

Με λίγα λόγια, το βιβλίο, η ταινία και ο σχετικός μύθος λειτούργησαν σαν στοιχείο κέντρωσης, δηλαδή στοιχείο που αλλοιώνει, καθιστά ιδιαίτερο και επίκαιρο ένα συγκεκριμένο χώρο και οδηγεί στην ανάπτυξη δυνάμεων έλξης που ασκούνται από τον τόπο αυτό στην περιφέρειά του. Αυτές οι δυνάμεις έλξης έχουν για αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων.

Παρακολουθούμε δηλαδή με την ευκαιρία του κινηματογραφικού έργου «Οι γέφυρες του Μάντισον» την εκδήλωση ενός χαρακτηριστικού φαινομένου που είναι η κέντρωση ως προϋπόθεση της συγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων.


[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 2012 Ioannis Rentzos All rights reserved.