O COURRIER της UNESCO

'Ενα βοήθημα για τη διδασκαλία της γεωγραφίας

Με τον (σχεδόν) δίγλωσσο αυτό τίτλο κυκλοφορεί και στα ελληνικά, καθώς και σε πολλές άλλες γλώσσες, ο "Ταχυδρόμος" ή το "Ταχυδρομείο" της UNESCO, της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τα αφιερώματά του περιέχουν ένα ενδιαφέρον υλικό με σαφή ανθρωπολογικό, κοινωνιολογικό και γεωγραφικό χαρακτήρα. Αναγνωρίζει τη διαφορά, καταγράφει τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες ανεξάρτητα από πολιτική-κρατική ένταξη και προβάλλει διακριτικά το έργο και τον προβληματισμό της UNESCO.

Η εικονογράφηση - παλαιότερα ασπρόμαυρη, πρωτότυπη με φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους και τώρα έγχρωμη- αποτελεί ένα ανεξάντλητο άλμπουμ για θεματολόγιο σχετικό με τον Τρίτο Κόσμο, την Ανατολή και τον Νότο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καλύπτονται "δυτικότερα" θέματα, όπως πόλεις, έρευνα, τεχνολογία, περιβάλλον, σύγχρονη τέχνη κ.ά. συνοδευόμενα κατά περίπτωση από ακριβείς χάρτες, πρωτότυπη σχεδιογράφηση και χρήσιμους πίνακες δεδομένων.

Παρουσιασμένα με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο και με ανεξίδοξο (tolerant) θεματολόγιο που καλύπτει όλο τον κόσμο, τα άρθρα του και τα θέματά του αποτελούν σημαντικές καταθέσεις ενημέρωσης, εκλαΐκευσης και γνώμης. Κατά κάποιο τρόπο, ο "Courrier" είναι και ένα σύγγραμμα πολιτιστικής γεωγραφίας που εκδίδεται κατά τεύχη.

Παραθέτουμε τους τίτλους μερικών τευχών - αφιερωμάτων των τελευταίων ετών για να επιτρέψουμε στον ενδιαφερόμενο υποψήφιο μελλοντικό αναγνώστη του "Courrier" να αντιληφθεί τη θεματολογική προσέγγιση που γίνεται από το περιοδικό. Σε παρένθεση βάζουμε και τον τίτλο ενός από τα επιμέρους άρθρα του τεύχους:

Είπαμε προηγουμένως ότι στα δημοσιευόμενα θέματα του Courrier κατατίθενται και ενδιαφέρουσες γνώμες κοινωνικού περιεχομένου. Πραγματικά, τόσο με την επιλογή των θεμάτων μέσα από την οποία δίνεται μια ξεχωριστή θέση σε ό,τι είναι μικρό, περιθωριακό και απόμακρο, όσο και με την ανάπτυξή τους, μερικά κομμάτια χαρακτηρίζονται και από μια μαχητική τοποθέτηση.

Ενδιαφέρουσα είναι, για παράδειγμα, η παρουσίαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καλλιεργησίμων γαιών στη Βραζιλία που γίνεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 1998. Το άρθρο, γραμμένο από την 'Ανα Μαρία Γκαλάνο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέϊρο, τιτλοφορείται "Βραζιλία: δίψα για γη". Εκθέτει με σαφήνεια και συντομία τα ζητήματα της βαριάς ανισότητας στην κατανομή των αγροτικών γαιών στη Βραζιλία και ταυτόχρονα προβάλλει τον ηρωϊκό αγώνα του " MST", του Κινήματος Ακτημόνων Αγροτών.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως το άρθρο συνοδεύεται από μερικές φωτογραφίες του διάσημου βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, που υποστηρίζει ενεργά το MST και του οποίου το συνολικό έργο -με μερικά από τα πιο συγκλονιστικά φωτορεπορτάζ της εποχής μας- είναι αφιερωμένο στους "καταφρονεμένους αυτής της γης".

Θα κλείσουμε την παρουσίαση του Courrier με μιαν επισήμανση γεωγραφικού-παιδαγωγικού χαρακτήρα. Περιπτώσεις σαν και αυτή του δημοσιεύματος για τη Βραζιλία, στο οποίο ντόπιοι ερευνητές και καλλιτέχνες, μέσα από ένα αναγνωρισμένο διεθνές βήμα, καταγγέλλουν τα κοινωνικά ζητήματα της πατρίδος τους, μας επιτρέπουν να συμπεριλάβουμε στην ελληνική σχολική γεωγραφία τη σχετική θεματική και προβληματική, ώστε να μην φαίνεται ότι τα ελληνικά σχολικά προγράμματα παίρνουν --δια της παρασιωπήσεως των προβλημάτων-- θέση υπέρ της κραυγαλέας κοινωνικής ανισότητας (στη Βραζιλία και σε πολλές άλλες χώρες).

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page