Οι παλιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Νύμφες οι οποίες διώχτηκαν από το νησί από ένα λιοντάρι
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΑ

Τζάρτα Κατερίνα


Το νησί Κέα ή Τζια ανήκει στο συγκρότημα των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί ονομαζόταν Υδρούσα λόγω της πυκνής του βλάστησης. Οι παλιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Νύμφες οι οποίες διώχτηκαν από το νησί από ένα λιοντάρι.

Την εποχή του Χαλκού οι γεωργοκτηνοτρόφοι και οι ψαράδες της Κέας αρχίζουν να αναπτύσσουν τη μεταλλοτεχνία. Στη γεωμετρική περίοδο (11ος-8ος) η οικονομία ήταν κλειστή, αγροτική. Κατά την αρχαϊκή περίοδο (7ος -6ος ) δημιουργούνται 4 πόλεις : Καρθαία, Ποιήεσσα, Ιουλίδα και Κορησία. Στους κλασικούς χρόνους οι εξαγωγές πυκνώνουν και κύριο εξαγώγιμο προϊόν είναι η μίλτος που χρησιμεύει στη ναυπηγική, στην αγγειογραφία, στη φαρμακευτική. Τον 18ο αιώνα η Τζια εξάγει μεγάλες ποσότητες βελανιδιού. Τον 19ο αιώνα κυριαρχεί η γεωργοκτηνοτροφία. Μια προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης του νησιού έγινε το 1927 με την ίδρυση εργοστασίου εμαγιέ. Σήμερα οι Τζιώτες ασχολούνται κυρίως με τη γεωργοκτηνοτροφία και τον τουρισμό για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Πολλοί αρχίζουν να ασχολούνται με την ανέγερση σπιτιών.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους Τζιώτες μέσα από τα έθιμα τους.

'Οταν ένα παιδί γεννηθεί οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα το επισκεφτούν και θα το «ασημώσουν» με χρυσαφικό ή με ένα νόμισμα.

Τον νεκρό θα τον πλύνουν με νερό και κρασί και θα τον ξενυχτήσουν. Οι καθρέφτες του σπιτιού σκεπάζονται. Στο δωμάτιο του νεκρού τοποθετείται ένα ποτήρι με νερό και λίγο ψωμί για να μην «πεινάσει ή διψάσει η ψυχή του πεθαμένου».Μετά την κηδεία ακολουθεί η μακαριά, ένα κοινό γεύμα μεταξύ συγγενών και φίλων.

Το Νοέμβριο τελούνται τα χοιροσφάγια. Η οικογένεια που σφάζει το χοίρο κλαίει γιατί πιστεύει ότι έτσι θα γίνουν νόστιμα τα προϊόντα που θα φτιαχτούν από το ζώο. Του Αγ.Ιωάννη του Αποκεφαλιστή τελείται ο κλήδονας. Κάθε γειτονιά ανάβει φωτιά και συναγωνίζεται με την άλλη. Νέοι και νέες παίρνουν φρούτα και χαράσσουν επάνω το όνομά τους, τοποθετώντας τα σε ένα πήλινο δοχείο. Το δοχείο γεμίζει με αμίλητο νερό και μεταφέρεται κάτω από τα αστέρια. 'Επειτα μια παντρεμένη γυναίκα ανοίγει το δοχείο και για κάθε όνομα γίνεται ένα μάντεμα, π.χ. ποιον άντρα θα πάρει μια κοπέλα.

Πολλά πανηγύρια τελούνται στην Τζια, τα περισσότερα το καλοκαίρι . Παλιότερα αυτός που έκανε τη λειτουργία κερνούσε ούζο, λουκούμι και άλλα. Μετά ακολουθούσε τραπέζι . Η μεγαλύτερη πανηγυρική γιορτή είναι του αγ.Χαραλάμπους, πολιούχου του νησιού . 'Αλλη γιορτή είναι της Αγ.Τριάδας , των Αγ. Αναργύρων , της Παναγίας της Καστριανής.

Οι Τζιώτες δραστήριοι από τη φύση τους εκδίδουν το περιοδικό «Το νησάκι μας η Κέα». Στο νησί υπάρχουν 4 πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των κατοίκων. Το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην Ιουλίδα. Στο Βουρκάρι, η «Βουρκαριανή» λειτουργεί ως καφετέρια αλλά κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών τεχνών.

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page