ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΜΙΛΙΑ

Τζάρας Νικόλαος


Η εφαρμογή της επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι σήμερα στα δώδεκα που δικαιούται, αλλάζει πλήρως την εικόνα του Αιγαίου αφού αυξάνεται η έκταση της ελληνικής κυριαρχίας με νομική, διεθνή, κάλυψη. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γύρω από κάθε νησί θα περιόριζε την πρόσβαση της Τουρκίας στο Αιγαίο, δημιουργώντας ενδεχομένως παρενέργειες για το μέλλον.

Ημέρες φωτιά με πιέσεις και απειλές ξεκινούν τις 14 Νοεμβρίου 1994 και για ένα δεκαήμερο. 'Ενα δεκαήμερο δύσκολο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού οι γείτονές μας συνεχίζουν τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα με φραστικές απειλές που περνούν στο στάδιο της επίδειξης δύναμης με την πραγματοποίηση της άσκησης "Θαλασσόλυκος '94" στο Αιγαίο, τη στιγμή που θα πραγματοποιείται και η ελληνο-νατοϊκή άσκηση "Νηρηίδα".

'Οπως επισήμανε τουρκική εφημερίδα, τα ελληνικά και τα τουρκικά πλοία θα συμπέσουν για δυο ώρες, στις 20 Νοεμβρίου, βορειοδυτικά της Σμύρνης. Φαίνεται λοιπόν να δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει (;) την απαρχή του στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα δώδεκα μίλια. Αυτή η σύμβαση τίθεται σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου και --μολονότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας-- έχει προκαλέσει τη μήνι της 'Αγκυρας.

Οι γελοιογράφοι δίνουν μέσα από το έργο τους όλα τα γεγονότα για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών. Οι γελοιογραφίες δίνουν το στίγμα της εποχής χωρίς παρερμηνείες και ασάφειες. Οι σκιτσογράφοι διαθέτουν χιούμορ, φαντασία και έτσι ο αναγνώστης διαβάζοντας το μικρό σχόλιό τους νοιώθει καλύτερα. Μέσα μάλιστα από μια γελοιογραφία μπορείς να καταλάβεις αυτό που γράφουν οι μέσα σελίδες ενός εντύπου.

Η εργασία περιελάμβανε 9 σελίδες ανάπτυξης, 21 γελοιογραφίες από τον αθηναϊκό Τύπο, 1 χάρτη.

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page