Στην ουρά για μια χούφτα ρύζι (Σομαλία) ...

Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κέρου Ευδοκία


Σήμερα υπάρχει ένα αγεφύρωτο φαινομενικά χάσμα ανάμεσα σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που παράγουν και καταναλώνουν το 80% του παγκόσμιου προϊόντος και πέντε σχεδόν δισεκατομμύρια που μοιράζονται το υπόλοιπο 80%.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Αφρική, όπου κακές εσοδείες, ξηρασίες, εκμετάλλευση από τις πλούσιες χώρες, εμφύλιοι πόλεμοι συνεπικουρούν σ'αυτή την αφανιστική αδικία. Εδώ και δέκα χρόνια, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα της Μαύρης Ηπείρου πέφτει με ρυθμό 2% ετησίως. Ο υποσιτισμός αποτελεί για τους κατοίκους της υποσαχαρικής Αφρικής το μόνιμο εφιάλτη.

'Ομως η εξαθλίωση δεν πλήττει μόνο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 15% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης ζει στο κατώφλι της εξαθλίωσης. Στη Γαλλία αλλά και στην Αγγλία οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 31% των αστέγων είναι οικογένειες με παιδιά. Και βέβαια δεν μπορεί να μη γίνει λόγος για τις χώρες όπου η εμπόλεμη κατάσταση συνιστά έναν προφανή παράγοντα εξαθλίωσης. Υπάρχουν σήμερα ούτε λίγες ούτε πολλές 150 εστίες έντασης στην Υδρόγειο.

[Η φωτογραφία δεξιά προέρχεται από το μνημείο του Ρούσβελτ στην Ουάσιγκτων. Απεικονίζει την ουρά που έκαναν οι άνεργοι για να πάρουν συσσίτιο κατά την εποχή της μεγάλης κρίσης στις ΗΠΑ (δεκαετία 1930)].

Τίτλοι μερικών από τα φωτοτυπημένα δημοσιεύματα:

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page