ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ (ΡΟΜ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Χατζούλη Ειρήνη - Πρίτσα Αγορίτσα


Στην προκαταρκτική έρευνα με σκοπό τη διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας για την παραγωγή πιλοτικών μαθημάτων (βλ. ΠΡΕΒΕΖΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ) αναφέρθηκαν ως ιδιαίτερη γλωσσική ή εθνοτική κατηγορία του πληθυσμού της Πρέβεζας και οι Τσιγγάνοι.

Οι Τσιγγάνοι ζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Πρέβεζας, κοντά στο Νοσοκομείο. (Σχετική φωτογραφία δείχνει ότι η γυρω περιοχή είναι ακατοίκητη σε ακτίνα 150 μέτρων).

Τα "τσαντίρια" τους είναι κατασκευές από νάυλον και ξύλο.

Στη συνέντευξη με τους κατοίκους της τσιγγάνικης συνοικίας, το πρώτο θέμα που εθίγη εκ μέρους τους υπήρξε η έλλειψη χώρου για μόνιμη εγκατάσταση.

Αποκαλούν τους εαυτούς τους περήφανους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται χωρίς να κλέβουν. Οι εμπορικές δραστηριότητές τους είναι οι γνωστές. Πατάτες, κρεμμύδια, αλλά και χαλιά. Δηλώνουν ότι απειλούνται από την εμφάνιση των Αλβανών οι οποίοι τους παίρνουν τις δουλειές, αφού αρκούνται σε μικρότερες αμοιβές. "Αυτό είναι αδικία, γιατί εμείς είμαστε συμπατριώτες", υποστηρίζουν εμφατικά.

Σύμφωνα με την εκδοχή τους , η εξηκονταμελής ομάδα των Τσιγγάνων της Πρέβεζας εγκαταστάθηκε εκεί από τη στιγμή που ένα κάτοικος της Πρέβεζας παντρέυτηκε μια γυφτοπούλα. Αρχικά διέμεναν στο κτήμα του, που όμως πουλήθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών, οπότε προέκυψε το θέμα στέγης και εγκατάστασης.

Υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της πόλης τους συμπεριφέρονται χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις. Ωστόσο τα παιδιά τους δεν καταφέρνουν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της σχολικης ζωής, σε θέματα όπως η καθαριότητα, οπότε στο σχολικό περιβάλλον αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ας σημειωθεί σχετικά, ότι το εσωτερικό του "σπιτιού", αποτελεί υπόδειγμα καθαριότητα και τάξης.

Οι συνεντεύξεις τελείωσαν με συζητήσεις με τους περιοίκους, σχετικά με τη γειτνίαση των Τσιγγάνων.

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page