Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ

Της Μαρίνας Κλίτση


Θα μιλήσουμε για τον Νιτέρο, έναν νεαρό ινδιάνο φοιτητή, απόγονο μιας φυλής Ινδιάνων, ο οποίος σπουδάζει ιατρική στο Χιούστον του Τέξας και πρόκειται να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να κάνει ειδίκευση και να αρχίσει να εργάζεται.

Ο Νιτέρο είναι έτοιμος να συνεχίσει τις σπουδές και τη ζωή του σε μια άλλη πόλη, η οποία ελπίζει να εκπληρώνει κάποιους όρους σύμφωνους με τα ενδιαφέροντα του. Η πόλη αυτή, καταρχήν, θα πρέπει να προσφέρει στον νεαρό Νιτέρο ένα μικρό αλλά καλόγουστο και άνετο διαμέρισμα του οποίου το ενοίκιο ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Θα τον διευκόλυνε αν το ενοίκιο ήταν μειωμένο λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας ή τουλάχιστον ένα μέρος από τα έξοδα του κτιρίου να ήταν πληρωμένα από το πανεπιστήμιό του. Θα ήθελε να ήταν στην ευχάριστη θέση να βρει μια απασχόληση τριών ή τεσσάρων ωρών σε ένα ιατρείο ανάλογο της ιδιότητάς του, στο οποίο θα μπορεί να εξασκεί το λειτούργημα του αλλά και να πληρώνεται ένα μικρό -έστω- ποσό για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Το πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάζει ο Νιτέρο θα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ενός καλού εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως βιβλιοθήκη, που να ανταποκρίνεται στις αυστηρές απαιτήσεις του μελλοντικού ιατρού, αίθουσα που θα σερβίρεται φαγητό αλλά και αίθουσα στην οποία θα μπορεί να διαβάζει και να συγκεντρώνει τις σκέψεις του. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει χώρους αναψυχής, διασκέδασης και αθλητισμού στους οποίους θα μπορεί ο φοιτητής να περνά τις ελεύθερες ώρες του.

Η πόλη θα πρέπει να είναι πλούσια σε πολιτισμική κληρονομιά, καθώς ο Νιτέρο είναι λάτρης του αμερικάνικου και ιδιαίτερα του ινδιάνικου πολιτισμού. Μουσεία,πινακοθήκες που θα διαθέτουν έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών που σημάδεψαν την ιστορία, αλλά και αίθουσες που θα έχουν στοιχεία από την ιστορία των ινδιάνων, θα πρέπει να πλαισιώνουν το κέντρο της πόλης. Κατάλληλοι χώροι στους οποίους ο Νιτέρο θα μπορεί να συγκεντρώνεται και να εκφράζει την θρησκευτική του λατρεία με την συμμετοχή άλλων ινδιάνων. Θέατρα, κινηματογράφοι που θα παίζουν παλιά και νεότερα έργα αλλά και αθλητικοί χώροι που θα περιλαμβάνουν όλα τα αθλήματα, όπως κολύμβηση καθώς ο Νιτέρο είναι πρωταθλητής.

Το κυρίως ενδιαφέρον για το Νιτέρο θα ήταν ένας μεγάλος χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για την στέγαση και την περίθαλψη αλόγων, στο οποίο θα μπορούσε να κάνει ιππασία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Η.Π.Α. είναι μια χώρα που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση, έτσι θα ήταν προτιμότερο η πόλη αυτή να έχει τα αυστηρότερα μέσα ασφαλείας έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εγκληματικές ενέργειες και ο Νιτέρο να αισθάνεται πιο σίγουρος και ασφαλής. Εξειδικευμένοι αστυνομικοί και τακτική παρακολούθηση στους δρόμους της πόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, σίγουρα θα μείωνε την ανασφάλεια του Νιτέρο αλλά και όλων των πολιτών. Επίσης, η πόλη θα πρέπει να διαθέτει ένα καλό σύστημα συγκοινωνιών με ιδιαίτερα συχνές διαδρομές που θα μπορούν άνετα να σε μεταφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Θα μπορούσε να υπάρχει, μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχοντας την κρατική μέριμνα να μεταφέρουν τους πολίτες,τουρίστες με άμαξες στα πάρκα και στα αξιοθέατα της πόλης. Σε κάθε συνοικία θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ιατρικό κέντρο που θα παρέχει άμεση φροντίδα στον άρρωστο ανεξαρτήτου ηλικίας. Εξειδικευμένοι γιατροί και μηχανήματα που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε επείγον περιστατικό. Όλες αυτές οι επιθυμίες και οι όροι που θέτει ο Νιτέρο για την πόλη στην οποία επιλέγει να μείνει, σίγουρα εφόσον πραγματοποιούνται, θα κάνουν την προσαρμογή πιο εύκολη αλλά και την διαμονή πιο ευχάριστη.

Απαντώντας στις 45 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου προκύπτει ότι η πόλη που είναι κατάλληλη για τον Νιτέρο είναι η Φιλαδέλφεια. Ακολουθούν η Ουάσιγκτον και το Πιτσμπουργκ. Πιο κάτω παρατίθεται η βαθμολογική αξιολόγηση των παραγόντων διαβίωσης. Ο χάρτης της διαδρομής που θα ακολουθήσει βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας. Φαίνεται ότι η ιατρική περίθαλψη έχει τον μεγαλύτερο βαθμό αφού οι απαντήσεις του Νιτέρο στο ερωτηματολόγιο ήταν τέτοιες που να ευνοήσουν αυτόν τον παράγοντα διαβίωσης. Ως γιατρός, είναι επαγγελματικά άμεσα ενδιαφερόμενος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση
του ερωτηματολογίου

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

'Οπως προέκυψε μετά την εκτέλεση του προγράμματος

ΠΟΛΕΙΣ ................................... ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Philadelphia, PA .............. 01
Washington, DC-MD-VA-WV ....... 02
Pittsburgh, PA ................ 03
Minneapolis-St.Paul, MN ....... 04
Cincinnati, OH ................ 05
Boston, MA ................... 06
Seattle-Bellevue-Everett, WA .. 07
Raleigh-Durham-Chapel Hill,NC . 08
Milwaukee-Waukesha, WI ........ 09
Chicago, IL ................... 10
Indianapolis, IN .............. 11
Cleveland-Lorain-Elyria, OH ... 12
Detroit, MI ................... 13
Denver, CO .................... 15
San Francisco, CA ............. 16
Salt Lake City-Ogden, UT ...... 17
St. Louis, MO-IL .............. 18
Houston, TX ................... 19
Los Angeles-Long Beach, CA .... 20

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page