ΛΟΝΔΙΝΟ: ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΜΔΑ ΣΤΟ ΟΜΙΚΡΟΝ

'Η μήπως "Λονδίνο από το Α στο Ω";...


Το όνομα της Phyllis Pearsall (1907-1996) είναι στενά συνδεδεμένο με τη χαρτογράφηση των οδών του Λονδίνου. Σε κάθε βιβλιοπωλείο της μεγαλούπολης αυτής υπάρχει μόνιμο απόθεμα της καινούριας κάθε φορά έκδοσης του περίφημου οδηγού London A-Z που αποτελεί έργο της.

Περπατώντας μόνη της --ακόμα και ολόκληρα 18ώρα-- σε όλες τις 23.000 οδούς της βρετανικής πρωτεύουσας, κατέγραψε σαν σε ημερολόγιο τις . . . εντυπώσεις της, παρουσιάζοντας έτσι ένα χρήσιμο οδοιπορικό, από μια διαδρομή που δεν είναι μικρότερη από 4.800 χιλιόμετρα.

Το ταξίδι της άρχισε το 1935 μετά από μια περιπέτειά της, όπου δεν κατάφερε να βρει ένα δρόμο που αναζητούσε με βάση ένα μη ενημερωμένο χάρτη που χρησιμοποίησε και γιαυτό χάθηκε.

'Οποιος ζει ή έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο, ξέρει πως ένα λονδρέζικο οδωνύμιο μπορεί να συνοδεύεται από πλήθος προσδιοριστικά (road, street, square, place, terrace, mews, gardens και άλλα ίσως) που δυσκολεύουν την αναζήτηση. 'Ομως με τη συμβολή της Phyllis Pearsall --κόρης ούγγρου χαρτογράφου γνωστού από τις εργασίες του τον Α' Παγκ. Πόλεμο-- τα πράγματα διευκολύνθηκαν.

Τι απάντησε η ίδια στη ερώτηση εάν και μετά τη δική της χαρτογράφηση είχε ποτέ χαθεί στους δρόμους του Λονδίνου;

- Και βέβαια, dear!

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 2000-2012 Ioannis Rentzos All rights reserved.