ΠΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

'Οταν οι φορτωτικές της Coca-Cola δίνουν μια απάντηση...

Στην εναρκτηρια παρέλαση του «6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου» που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1997 έλαβαν μέρος 200 χώρες. (Δεν είδαμε αναλυτική κατάσταση των συμμετεχουσών χωρών, αλλά αυτός ήταν ο στρογγυλός αριθμός που αναφέρθηκε πολλές φορές καθώς και ο αριθμός 198 που ίσως εκφράζει το ακριβές δεδομένο).

Η παρέλαση άρχισε με μικρές χώρες -μακρινά νησιωτικά μικροκράτη- που το όνομά τους αρχίζει από "Α", αφού πολλές από αυτές φέρουν όνομα αγίου, που γιόρταζε την ημέρα της ανακάλυψής τους και τους δόθηκε ως όνομα όταν ανακαλύφθηκαν από τους ευρωπαίους θαλασσοπόρους.

Σε ένα ονοματολόγιο χωρών βλέπουμε πως οι πρώτες χώρες σε ελληνική αλφαβητική σειρά είναι οι εξής:

Το ζήτημα που τίθεται μερικές φορές στο μάθημα της γεωγραφίας, είναι πόσες είναι συνολικά οι χώρες ή τα ανεξάρτητα κράτη. Και μάλιστα το ερώτημα αυτό τίθεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μετά από τις κοσμοϊστορικές αλλαγές στις αρχές αυτής της δεκαετίας (αναδιοργάνωση του άλλοτε κομμουνιστικού χώρου), οπότε εμφανίστηκαν πολλές νέες ανεξάρτητες κρατικές οντότητες.

Το περιοδικό GEOGRAPHICAL της βρετανικής Royal Geographical Society, περιέχει μια μόνιμη σελίδα όπου φιλοξενεί ερωτήσεις αναγνωστών του, όπως για παράδειγμα:

Στο τεύχος του Φεβρουαρίου 1995 ένας αναγνώστης έστειλε την ερώτηση που αποτελεί τίτλο αυτού του γεωσημειώματος, δηλαδή "Πόσες χώρες υπάρχουν".

Στον αναγνώστη δόθηκε μια σχετικά περίεργη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση:

Το ίδιο πάντως περιοδικό, σε μεταγενέστερο τεύχος του (βλ. Αύγουστος 1997), στη μόνιμη σελίδα παρουσίασης και κατάταξης των χωρών (στην περίπτωση αυτή πρόκειται για το Μπρουνέι) εικονογραφεί το θέμα με ένα διάγραμμα που αναφέρεται σε σύνολο 192 χωρών.

Τελειώνοντας το θέμα, σημειώνουμε ότι η γνωστή αμερικανική εφημερίδα The Washington Post έχει on-line ειδήσεις για περισσότερες από 220 εδαφικές οντότητες, που για χάρη συντομίας, νομίζουμε, χαρακτηρίζει όλες ως "χώρες" (Countries).

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 2000-2012 Ioannis Rentzos All rights reserved.